goed 5

Op 9-jarige leeftijd naar de Wereldkampioenschappen Western!

Robin van de Heijden is nog maar negen jaar oud maar rijdt momenteel mee met de Wereldkampioenschappen Western voor de jeugd, dat momenteel plaatsvindt in Texas. Robins doel is om lekker te genieten en ervaring op te doen. Op Horse Event verzorgt dit jonge talent een leuke clinic en vertelt ze over haar avontuur in Amerika.

Zo jong maar toch al haar hele leven omringd met paarden. Toen ze nog een baby was bezocht haar vader een paardenmarkt en kwam thuis met een shetlander. “We gingen vaak naar de shetlander om hem te aaien en brood te geven. Toen ik anderhalf jaar oud was nam ik al plaats op zijn rug. Ik was er dus echt al vroeg bij!” Robin zegt lachend dat ze er toen zeker vijftien keer vanaf is gevallen. “Elke keer dat ik viel had ik weer zo’n vieze zandsmaak in mijn mond.” Robin begon met western rijden toen ze zes jaar was. Haar eerste les kreeg ze voor haar verjaardag. Na afloop was ze direct verkocht. “Mijn moeder is vroeger naar Brazilië geweest om western te kijken en dat vond zij geweldig. Ze wilde er meer mee doen en gaf me om die reden een les voor mijn verjaardag.” De eerste lessen reed ze op het paard van haar instructrice. “Toen mijn ouders zagen dat ik echt plezier had in het western rijden hebben ze een paard gekocht. We moesten erg ver rijden om hem op te halen, hij stond vlakbij de Franse grens!” Dit paard deelt ze nu samen met haar moeder, zodat ze samen genieten van hun passie. Robin vertelde enthousiast over alle onderdelen die ze moet laten zien op western wedstrijden. Dit zijn Cutting, Reining en Ranch Riding. “Bij Cutting rijd je op een kudde koeien af en probeer je een koe zo lang mogelijk uit de kudde te drijven.‘’ Robin vertelt dat je bij het onderdeel reining veel westernoefeningen moet rijden, zoals spins van 360 graden om de achterhand. “Ook maak je sliding stops waarbij de achterbenen blokkeren en de voorbenen doorlopen. Dan hebben de paarden ook speciale ijzers bij de achter hoeven om zo ver mogelijk door te glijden.” Robin vindt de onderdelen Reining en Cutting het leukst, omdat dat het erg snel gaat en er veel actie in zit.

Wereldkampioenschappen in Texas
Robin is de jongste deelneemster aan de wereldkampioenschappen jeugd in Texas.
Zelf blijft ze er nuchter onder. “Het doel is gewoon plezier hebben en ervaring op doen. Het is zeker leuk als je een prijs wint, maar je moet nooit met dat idee naar een grote wedstrijd gaan. Want de kans dat het dan lukt wordt juist dan erg klein.” De wedstrijd die deze week wordt verreden is voor kinderen tot en met achttien jaar. Er zijn geen leeftijdsklassen dus Robin rijdt vooral tegen 17- en 18-jarigen. “De meeste landen sturen de beste ruiters en dat zijn ruiters uit die leeftijdscategorie.

 

Momenteel zijn er weinig tot geen leeftijdsgenoten die op dit niveau presteren in Nederland.” Nederland heeft daarom ook geen team dat zich afvaardigt naar het WK, daarom rijdt Robin dit jaar onder de Belgische vlag. Robin neemt niet haar eigen paard mee naar Texas. “Alleen volwassen deelnemers nemen hun eigen paard mee, de jeugd niet. Ze verloten de paarden onder de teams en dan kijken we zelf welk paard bij welk onderdeel en ruiter past.” Op de eerste dag van het WK krijgen de ruiters samen met hun nieuwe paard om half 8 ’s ochtends een clinic waarna om half elf de wedstrijd begint. “Het moet zo vroeg omdat je na twaalf uur ’s middags niet meer mag rijden in verband met het weer. In de middag is het namelijk ruim boven de vijfenveertig graden. Dan staan de paarden lekker in de wei.” Zelf moet Robin ook erg aan de warmte wennen. “In Nederland draag ik altijd lange broeken. Dat is hier niet te doen.” Robin zit nog op de basisschool en volgens haar is het paardrijden goed te combineren met haar schoolwerk. Momenteel is het zomervakantie waardoor ze niet naar school hoeft. Als ze dat wel moet, probeert ze altijd op tijd haar huiswerk af te hebben. “Dan is het allemaal prima te doen.”

Horse Event
Op Horse Event verzorgt Robin samen met haar moeder een clinic. “Ik rijd een westernproef en verschillende onderdelen uit deze proef zal ik herhalen, zodat mijn moeder het kan toelichten aan de bezoekers.” Robin heeft enorm veel zin in Horse Event en kan niet wachten om te vertellen hoe de Wereldkampioenschapen deze week zijn gegaan!