IMG_4582

Internationaal topmodel op Horse Event

Matt is een internationaal topmodel met een grote passie voor paarden. Met zijn bijna 350.000 volgers op Instagram wordt hij als een van de grootste paarden influencers gezien. Vorig jaar was Matt al aanwezig op Horse Event. Dit is hem zo goed bevallen dat hij dit jaar graag terug wilde komen. Hij beschrijft Horse Event als: “Het is een coole mix van de culturele standaard van competities van ruiters en goede paarden en jongere mensen die lol met elkaar willen hebben.”

Matt was acht jaar toen hij voor het eerst in aanmerking kwam met paarden. Hij woonde op dat moment in Italië en kon bij kennissen rijles krijgen. Direct na de eerste les was hij verkocht aan deze, voor hem toch nog onbekende, sport. Een paar jaar later verhuisde hij naar Australië en ook daar bleef hij paardrijden. In Australië kocht hij zijn eerste eigen pony. Helaas werd Matt te groot voor deze pony en moest hij gedwongen op zoek naar een nieuwe baas voor zijn trouwe vriend. Dit betekende tevens dat de zoektocht naar een paard kon beginnen. Voor Matt waren met name het karakter en de grootte van het paard belangrijk in deze zoektocht, Matt is namelijk ruim 1.80 meter lang. Het duurde maar liefst anderhalf jaar voordat hij zijn droompaard had gevonden. Maar eenmaal gevonden, was het liefde op het eerste gezicht. Toen Matt kennis maakte met Chase was het besluit om hem te kopen snel genomen. “Na onze eerste rit wist ik meteen, dit is mijn paard.” Inmiddels zijn Matt en Chase alweer drie jaar een combinatie en hebben ze al veel meegemaakt.

Samen de wereld over
Matt reist voor zijn modellenwerk de hele wereld over. Zo heeft hij campagnes voor American Eagle gedraaid en shows voor Giorgio Armani gelopen. Ook heeft hij op een groot billboard op Times Squares gestaan, wat flink indruk maakte op de modellenwereld. Zijn modellenbureau gaf al enkele jaren aan dat het voor zijn carrière beter zou zijn om in Europa te wonen. Vanuit daar is het reizen namelijk praktischer en makkelijker dan vanuit Australië. Toen Matt bij de beste vliegmaatschappij van Australië had geregeld dat zijn paard mee kon vliegen naar Europa was de knoop snel doorgehakt: hij zou verhuizen naar Europa. Op de vraag ‘Waarom heb je ervoor gekozen in Nederland te wonen?’ moest Matt hard lachen. “Ik heb tien jaar in Italië gewoond en wist dat ik daar niet wilde wonen. Een paar weken is prima, maar niet voor de langere termijn. Ik ben half Duits-half Italiaans, dus mijn halve familie woont in Duitsland. Maar Duitsland voelde nooit echt als ‘thuis’. Ik stelde mezelf toen de vraag ‘Als ik naar een land wil dat goed is voor paarden welk land past dan het beste bij mij?’. Het antwoord is vrij simpel: Nederland is goed voor paarden en ik ben er vaker geweest. Ook hou ik van de mensen en de cultuur, het leek me een erg leuk land om mee te beginnen.” Toen Matt vervolgens in Nederland een contract aangeboden kreeg bij een groot modellenbureau was het zeker dat hij zich in Nederland wilde vestigen.  “Nu ik hier woon weet ik dat ik niks belangrijks heb achtergelaten. Ik ben zo dankbaar dat ik deze reis samen met mijn paard heb mogen maken. De verhuizing kwam precies op het goede moment.”
Deze reis was voor zowel paard als eigenaar een nieuwe ervaring. Matt was daarom ook erg benieuwd hoe de vliegreis zou verlopen. In totaal was het duo zestig uur onderweg, gelukkig zonder problemen.

“Ik was erg verbaasd dat Chase het zo goed deed. De ochtend van vertrek was ik al erg vroeg op stal, wat anders was dan normaal. Chase wist direct dat er iets zou gebeuren. Die ochtend was best emotioneel, want mijn ouders en vrienden kwamen afscheid van ons nemen. Ik merkte dat dit ook wat met Chase deed, het liet hem absoluut niet koud. Toen het vliegtuig op punt van vertrekken stond was er veel herrie en viel er flink wat regen. Geen ideale situatie om te vliegen met een paard maar Chase was er heel relaxed onder.” Ook voor Matt was dit een onvergetelijke ervaring. Voor zijn werk vliegt hij al de hele wereld over, maar samen met je paard vliegen is toch iets heel anders. “Ik kan me nog goed het moment herinneren dat het vliegtuig net was opgestegen en we bij de paarden gingen kijken of alles goed was. Op dat moment klom het vliegtuig nog. Ik wierp een blik op Chase en keek vervolgens door het raampje naar buiten, waar ik een prachtig wolkendek zag. Dat moment, dat je samen met je paard in de lucht bent, dat was zo surrealistisch. Heel bijzonder!” Zo’n lange vliegreis is extreem intensief voor paarden. “Ik merkte na de vliegreis dat Chase fysiek erg moe was. Hij kan het werk dat we vroeger deden nog niet aan. Ik let nu heel erg op de kwaliteit en kwantiteit van onze trainingen, en zorg ervoor dat we alles weer rustig opbouwen. Ik wil niks overhaasten, zijn gezondheid staat op nummer 1.”

Persoonlijke doelen op gebied van rijden
Toen we Matt naar zijn persoonlijke doelen op gebied van rijden vroegen, werd meteen duidelijk dat hij alles voor zijn paard over heeft. Zijn doel is om ooit met Chase de Grand Prix te halen, maar dan wel op een gezonde, en gelukkige manier. “Ik denk niet dat elk paard geschikt is voor de Grand Prix, net zoals niet iedereen geschikt is om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het is een pad dat ik speciaal voor Chase en mij uitstippel. Als het ons lukt om in de Grand Prix te komen, dan is dat natuurlijk geweldig! Maar ik wil mijn paard niet dwingen en op een dusdanige manier te trainen dat hij gebroken is als hij vijftien is. Ik wil zo lang mogelijk van hem kunnen genieten.” Wanneer hem wordt gevraagd naar de meeste bijzondere momenten in zijn leven, valt op dat dit juist hele kleine, intieme momenten zijn. “Dat je met je paard een wedstrijdring binnenrijdt en na afloop een positieve beoordeling krijgt, een soort kroon op het harde werken. Dat is een moment waar voor mij heel dierbaar is. Chase was in het begin namelijk geen makkelijk paard en moest echt worden gemotiveerd. Ik moest een manier van trainen vinden waarbij ik hem kon motiveren. Dat werd echt een op zichzelf staand nieuw doel in onze trainingen.” Net als iedere paardeneigenaar kent ook Matt tegenslagen. “Chase heeft een operatie moeten ondergaan waar hij vijf maanden van moest herstellen. Het moment dat de operatie klaar was, was toch wel een enorme opluchting. Daarom is het voor mij nu gewoon het belangrijkste dat mijn paard gelukkig en gezond is, en we samen plezier hebben.”

Horse Event
Op Horse Event wil Matt mensen vooral meegeven dat we met z’n allen vooral moeten proberen om gelukkig te zijn. ‘’Het moet er niet om gaan dat je een bepaalde score wilt neerzetten, je moet willen rijden omdat je er gelukkig van wordt en er plezier in hebt. Als jij en je paard geen plezier hebben, dan is het zinloos.” Verder wilt Matt nog niet veel over zijn bijdrage aan Horse Event verklappen. Wel zegt hij dat iedereen naar het evenement moet komen. “Het wordt echt heel erg leuk! Alle bezoekers moeten lekker achterover gaan zitten en zich laten entertainen. Dan weet ik zeker dat je met een hoop leerzame en dierbare herinneringen weer huiswaarts keert.”