Jordy Wilken

Heart for Horses op Horse Event

Cees van Beckhoven is oprichter van het bedrijf Heart for Horses. Binnen dit bedrijf is hij al jaren bezig met het optimaliseren van de trainingen van ruiter en paard. Dit doet hij door middel van het maken van hartslagregistraties voor, tijdens en na de training. Hij wil de hippische wereld overtuigen van het nut van meten als extra hulpmiddel bij het managen en trainen van paarden en ruiters. Daarnaast geeft hij aan dat het een hulpmiddel is en dat gezond verstand altijd het belangrijkste is.

Al vanaf dat hij zes jaar oud was, is Cees van Beckhoven gek op paarden. Zijn buren hadden paarden en daar is hij dan ook begonnen met rijden. Hij kreeg les van een oud cavalerist, van wie hij de eerste zes weken de teugels nog niet mocht vasthouden en alleen zitlessen kreeg. Op dat moment is zijn liefde voor paarden alleen maar gegroeid. Door zijn passie voor paarden is hij een eigen bedrijf gestart, genaamd ‘Heart for Horses’. “Mijn bedrijf helpt ruiters en menners correcte hartregistraties te maken. Vervolgens leren ze wat ze met deze registraties kunnen doen en geeft Heart for Horses aan hoe ze genuanceerd met de data om moeten gaan.” Naast het maken van hartregistraties maakt Cees ook filmpjes waarin hartslagdata te zien is, en geeft hij trainingsadviezen op basis van deze hartregistraties. “We testen allerlei producten en software voor de hippische industrie. Momenteel werken we al een aantal jaren als adviseur voor Hylofit. Door het testen weten wij wat de beste producten zijn waardoor wij ruiters en menners optimaal adviseren bij de aanschaf van de apparatuur.”

Meten is weten
Cees is ervan overtuigd dat een hartslagmeter een enorm waardevol hulpmiddel is in kader van het welzijn van het paard. Dit omdat je pas weet wanneer het paard een afwijkende waarde laat zien wanneer je de normale waardes van het paard weet.

“Soms is het erg confronterend om te zien wat de mate van gespannenheid van mens en dier is.” Toch is Cees het niet eens met de stelling dat elke ruiter gebruik zou moeten maken van een hartslagmeter bij trainingen. “Het hangt helemaal af van de doelstellingen. Wanneer je de meting alleen gebruikt voor welzijn, maak je een referentiemeting en meet je voor de rest alleen in geval van twijfel. Als je de conditie van je paard wil verbeteren, moet je meten om inzicht te krijgen in het inspanningsniveau van het paard en de ruiter.” Het allerbelangrijkste vindt Cees dat de focus ligt op het paard tijdens een training en is daarom een groot voorstander van analyse achteraf.

Horse Event
Cees geeft dit jaar erg leerzame en leuke clinics op Horse Event. Op zaterdag is hij samen met internationaal eventing ruiter Tim Lips in de Ondernemers Piste te vinden. Zij geven een demonstratie met de Hylofit-hartslagmeter en de Equestic Saddle Clip. Op zondag is Cees samen met dressuuramazone Pem Verbeek aanwezig om een uitgebreide toelichting te geven over het meten van de hartslag tijdens trainingen met de Hylofit-hartslagmeter.  “Tijdens mijn clinics geef ik achtergrondinformatie over supercompensatie, en het belang van referentiemetingen en fittesten. Hierbij zijn de hartslag van paard en ruiter zichtbaar op een scherm. Zo kunnen bezoekers zien wat diverse oefeningen doen met de hartslag van beide atleten.” Achteraf geeft Martine Kerkhof een uitgebreide analyse van de Equestic Saddle Clip om te laten zien wat je als ruiter met alle informatie kunt doen. “Wij hopen hiermee vooral de mensen te bereiken die het meten maar onzin vinden. We overtuigen ze graag van het tegenovergestelde.”