Header_Annemarie van der Toorn

30 kilometer te paard reizen naar Horse Event

Ben jij ook zo bekend met het probleem dat je paard of pony de trailer niet in wil? Iedereen heeft wel eens te maken gehad met deze lastige situatie, maar hoe kun je dit nou het beste oplossen? Omstanders geven je allerlei tips en adviezen, en nemen het soms wel eens van je over. Veelal leidt dit tot nog meer frustraties en onzekerheden bij het paard en kom je helemaal niet tot dé oplossing. Het beste wat je kunt doen is professionele hulp inschakelen. Annemarie van der Toorn is een van die professionals die je bij dit probleem kan helpen. Tijdens Horse Event 2018 was ze aanwezig om de problematiek rondom trailerladen met de bezoekers te bespreken. Uitverkorene voor deze clinic was de uit Katwijk afkomstige Carla van der Plas. Samen met haar 6-jarige merrie Takoda reisde ze af naar Vijfhuizen.

“Mijn doel van het deelnemen aan de clinic van Annemarie van der Toorn was om mijn paard te leren trailerladen. Ik ben zaterdag te paard naar Horse Event gekomen, omdat mijn paard de trailer absoluut niet op wilde. We hebben dertig kilometer moeten reizen om bij het evenement aan te komen,” vertelt Carla. “Ik vond het best spannend om mee te doen, mijn paard is namelijk snel afgeleid. Doordat er zoveel bezoekers waren was dat een extra uitdaging, zowel voor mij als voor Takoda.”

Tijdens de clinic heeft Carla erg veel geleerd. Ze begrijpt nu waarom haar paard de trailer niet in wilde en wat ze fout doet tijdens het trailerladen. De drie meest gemaakte fouten zijn te weinig oefenen, onduidelijke lichaamstaal naar je paard toe en te veel ruimte om de trailer heen. “Het commentaar dat Annemarie geeft is geweldig. Ze weet haarfijn uit te leggen hoe je jezelf kunt verbeteren in je non verbale communicatie en houding richting je paard. Het is een super lieve en warme vrouw met een hart van goud. Een bijzonder paardenmens!”

Natuurlijk zijn we allemaal benieuwd of de clinic Carla en Takoda heeft geholpen met hun probleem: “Jazeker! Zondag na de clinic heb ik nog wat hulp gekregen met het op de trailer krijgen van Takoda, maar het is gelukt! We hebben haar in de trailer mee naar huis kunnen nemen. Dat scheelde me weer een hoop kilometers in het zadel terug naar huis. Ik ben onwijs trots op Takoda en ontzettend dankbaar naar Annemarie. Ik kan iedereen aanraden om professionele hulp in te schakelen als je problemen hebt met het trailerladen. Met goede begeleiding kan een probleem waar je al jarenlang mee stoeit in zeer korte tijd zijn opgelost. In één woord fan-tas-tisch!”