Horse event_24

Paardentraining in vrijheid met Joyce en Jaydee de Vos

De zusjes Joyce en Jaydee de Vos reizen dit jaar af naar Horse Event om álles te vertellen over het in vrijheid trainen van paarden en pony’s. Ze geven hun clinics in de Penny Piste. Ze leggen uit hoe zij paarden trainen en laten ze verschillende oefeningen zien.

Bo en Revenge
Joyce en Jaydee nemen één paard en één pony mee naar Horse Event: de 13-jarige Appaloosa merrie Bo en de 10-jarige American Miniature Horse Revenge die opvalt met zijn prachtige blauwe ogen. Ze hebben een heel verschillend karakter, wat het trainen erg leerzaam maakt. Er is weinig verschil in training tussen grote en kleine paarden, ondanks dat ze op de kleintjes niet kunnen rijden. “Wel zijn kleine pony’s vaak ondeugender”, vertelt Joyce.

Positieve training
Vrijheidsdressuur, bitloos rijden, rijden met neckrope, clickertraining, schrik- en obstakeltraining, behendigheid: allemaal thema’s die tijdens de training van Joyce en Jaydee de revue passeren. Het leuke is dat de trainingen super gevarieerd zijn, hierdoor moet het paard echt nadenken. De zusjes moedigen de paarden tijdens hun training aan het goede te doen en dit motiveert de paarden. De samenwerking tussen mens en dier is het uitgangspunt tijdens de trainingen. Het paard moet jouw handelingen begrijpen, maar ook andersom! Stap voor stap leren ze oefeningen aan, alles spelenderwijs.

De positieve trainingsmethode die Joyce en Jaydee hanteren is voor vele paardenliefhebbers nuttig en vooral erg leerzaam. Ze geven tips en handvaten aan mensen die op de manage rijden, en ook wedstrijdruiters komen vaak naar demonstraties en groepslessen. Voor iedereen is het een leuke manier van trainen, die vooral veel variatie biedt. Het trainen moet immers leuk zijn voor zowel jou als je paard.

Gave oefeningen
Joyce begon op haar zestiende met vrijheidsdressuur. Inmiddels doet ze het al vijftien jaar en is ze een echte expert! Ook haar zusje Jaydee kan haar paarden de moeilijkste oefeningen aanleren. Ze is super trots op de Jambette Pirouette, die ze haar paard onlangs aanleerde. Hierbij staat het paard met één voorbeen gestrekt, terwijl het andere voorbeen op de grond blijft staan. Vervolgens draait het paard met zijn achterbenen om de voorbenen heen. “Deze oefening vergt heel veel balans en kracht”, aldus Joyce. Wanneer Joyce door haar knieën gaat, is dit voor haar paarden het teken om te gaan liggen. Joyce: “Paarden gaan alleen liggen als ze zich vertrouwd voelen, het is bijzonder om te zien dat ze dat voor je doen.”

Voor degene die niet kunnen wachten tot Horse Event heeft Joyce alvast een tip: “Bij het aanleren van oefeningen is het heel belangrijk om het in kleine stapjes op te bouwen en je paard hiervoor te belonen. Door klein te denken behaal je het grootste resultaat.”