kittel-verkleind

Rijden met een beperking

Paralympisch medaillewinnares Rixt van der Horst (25) geeft dit jaar voor het eerst een clinic op Horse Event. Door haar beperkingen – onder andere spasme – is het trainen van een paard voor Van der Horst extra bijzonder. “Omdat ik niet voldoende kracht in mijn benen heb, is het zweepje voor mij een extra been.” Rixt van der Horst is op zaterdag 9 september voor het eerst op Horse Event. De para-amazone werd in 2014 tweevoudig kampioen tijdens de Wereldruiterspelen in Caen. In 2016 won ze drie medailles op de Paralympische Spelen in Rio.

Zonder zadel
Fysiotherapeuten en artsen adviseerden Rixt van der Horst om paard te gaan rijden. “Ik heb stijve spieren en door paard te rijden worden ze losser. Maar het is niet zo dat ik opstapte en gelijk weg reed”, lacht Van der Horst. Door haar beperking kon ze in het begin niet op een zadel zitten, waardoor ze met een singel reed waar ze zich aan vast kon houden. “Ik vond paardrijden vanaf het eerste moment erg leuk. Je werkt samen met een groot dier en bouwt een band op. Ik ben me dan ook snel verder gaan oriënteren op wat mijn mogelijkheden waren in de paardensport. Ik probeer zoveel mogelijk te trainen als een normale ruiter, maar dan met meer stemhulpen en een zweepje. Het zweepje gebruik ik als extra been omdat ik af en toe de kracht niet heb om een hulp te geven met mijn benen.”

Een droom komt uit
Tot nu toe heeft Rixt van der Horst Horse Event alleen als bezoeker meegemaakt. Aankomend jaar maakt ze voor het eerst haar opwachting in het programma. “Horse Event is zó gaaf, ik heb er echt zin in! Ik hoop natuurlijk op veel animo, maar het is sowieso al een droom om er te staan. Het is voor buitenstaanders best lastig te begrijpen wat para-dressuur precies inhoudt, daarover wil ik graag meer vertellen. Toevallig ben ik ook op zoek naar een nieuw paard, wat een lastige opgave is. Het is een ander proces dan normaal. Hier geef ik ook uitleg over in de clinic.”

Tijdstip
De clinic van Rixt van der Horst start zaterdag 9 september om tien over halfvier in de Bit Piste.